Mijn hart ligt bij analoge fotografie. Er is niets dat licht en eerlijke emoties mooier vastlegt dan film. Omdat analoog een beetje duurder is dan digitaal, heb ik eenmalig een dag ingepland voor minisessies. Op die manier kun je voor een kleine prijs kennismaken met analoge fotografie.

Concreet:

 • Fotosessie van 30 minuten
 • Op zaterdag 31 augustus*
 • Gezin, koppel of gewoon jezelf
 • Online galerij met 12 foto’s
 • Digitale bestanden van je 3 favoriete beelden**
 • Beperkte aanbieding - 99 euro


* De locatie wordt later meegedeeld. Wie de eerste minisessie boekt, mag het tijdstip vrij kiezen. De volgende sessies worden telkens een uur voor of na de eerder geboekte sessie(s) ingepland.

** Mogelijkheid om extra digitale bestanden aan te kopen voor 10 euro per stuk.

Interesse? Neem contact op voor meer informatie!

Mijn hart ligt bij analoge fotografie. Er is niets dat licht en eerlijke emoties mooier vastlegt dan film. Omdat analoog een beetje duurder is dan digitaal, heb ik eenmalig een dag ingepland voor minisessies. Op die manier kun je voor een kleine prijs kennismaken met analoge fotografie.

Concreet:

 • Fotosessie van 30 minuten
 • Op zaterdag 31 augustus*
 • Gezin, koppel of gewoon jezelf
 • Online galerij met 12 foto’s
 • Digitale bestanden van je 3 favoriete beelden**
 • Beperkte aanbieding - 99 euro


* De locatie wordt later meegedeeld. Wie de eerste minisessie boekt, mag het tijdstip vrij kiezen. De volgende sessies worden telkens een uur voor of na de eerder geboekte sessie(s) ingepland.

** Mogelijkheid om extra digitale bestanden aan te kopen voor 10 euro per stuk.

Interesse? Neem contact op voor meer informatie!

Het is een van de meest gestelde vragen, hoeveel kost een fotosessie (of fotoshoot) nu eigenlijk? Wel het antwoord is heel eenvoudig, want het staat gewoon op mijn website, maar ik geef er graag een beetje uitleg bij.

Nee, je hoeft er niet voor te mailen of bellen. Omdat ik uit ervaring weet dat het een van de meest gestelde vragen is (terecht), staat mijn prijzenoverzicht gewoon online: jij, andere fotografen, de fiscus, ons ma: iedereen kan ze zien. Geen geheimen! Ik werk met drie pakketten, gebaseerd op de ervaring die ik heb met wat klanten vragen.

Waarvoor betaal je eigenlijk?

Als fotograaf vind ik het belangrijk dat je je nergens zorgen hoeft over te maken. Jarenlange ervaring, kennis en know-how en vooral heel veel enthousiasme: ik breng het allemaal mee en stel je graag op je gemak. Het kan misschien een beetje onwennig zijn in het begin maar dat is helemaal nergens voor nodig: alles verloopt in een vlotte en ongedwongen sfeer: alles mag en niks moet!

Bij eender welk pakket dat je kiest, zit volgende service inbegrepen:

 • de tijd voor de fotosessie zelf. Maximaal 1,5 uur, maar als we sneller klaar zijn, hoeven we het niet te rekken. Vooral ongeduldige kinderen (of partners) weten dat te appreciëren :)
 • een online galerij met minimum het aantal beloofde foto’s, voor minstens 9 maanden. Die persoonlijke galerij gebruik je om bestanden of afdrukken te bestellen en aan familie en vrienden te tonen als je wil.
 • De btw en alle verplaatsingskosten binnen België. Geen gedoe over een paar extra kilometers.

En de digitale bestanden?

Ik geloof heel erg dat foto’s veel mooier zijn als ze afgedrukt zijn. Je kunt ze vasthouden en voelen, ze komen gewoon veel beter tot hun recht dan op een computerscherm én ze gaan veel langer mee! Omdat ik wil aanmoedigen iets met je foto’s te doen, zijn de digitale bestanden (hoge resolutie) standaard niet inbegrepen.

Als je een fotosessie boekt, dan heb je misschien ook al een eindresultaat in gedachten. Je wil die lege muur in huis vullen met een mooie uitvergroting, je wil oma en opa enkele afdrukken van de kleinkinderen geven want ze zitten niet of Facebook (klinkt herkenbaar?) of je hebt graag een album om mee te stoefen. Digitale bestanden zijn handig als back-up, maar zorgen voor uitstelgedrag.

Fotosessie: doen of niet?

Dat moet je vooral zelf beslissen! Kies in ieder geval voor een fotograaf waar je een goed gevoel bij hebt en waarvan de foto’s je 100% aanspreken. Neem de tijd om het portfolio te bekijken. Bespreek vooraf even wat je mag verwachten en ook wat jouw verwachtingen zijn, zodat je niet voor verrassingen komt te staan en je het eindresultaat krijgt wat je wenst.

Een fotosessie voor jezelf, met je partner of je gezin doe je niet elke week, maar het zijn tastbare herinneringen van jullie levens die zo snel voort denderen. Gun jezelf af en toe een bewust pauzemoment. Dat kan een fotosessie zijn, maar natuurlijk ook iets anders. Heb je nog vragen? Laat het met zeker weten!


Laat ik deze blog maar beginnen met een goudeerlijke bekentenis. Want hoewel je het aantal camera’s die ik heb niet meer op twee handen kunt tellen, is mijn meest gebruikte toestel … de iPhone.

Waar ik dan zoals foto’s van maak? Dingen die me visueel aantrekken, want de fotograaf is altijd wakker. Vaak ook van concerten: ik stoor me aan toeschouwers die de hele avond met hun telefoon in de lucht staan, maar ik kan het meestal niet laten om er een of twee te maken, als een soort van logboek voor later.

Maar het meest meest van allemaal wordt die telefoon toch op de kinderen gericht. Die twee rondcrossende koters zijn sowieso al moeilijk op foto te vatten en als ik dan eerst nog mijn ‘echte’ camera moet halen, is het moment al vaak voorbij. En dat brengt ons naadloos bij de voordelen van smartphonefotografie.

Voordelen

Want de smartphone, die heb je natuurlijk altijd bij de hand - en in veel gevallen zelfs in de hand. De zoon met een pyjama die VOL wasspelden hangt? Klik! De dochter die tot achter haar oren vol choco zit? Check! Honderden momenten heb ik op die manier weten vast te leggen. Grappige, spontane of mooie kleine dingen die ik anders misschien vergeten zou zijn na een tijdje.

Bovendien worden de camera’s die in smartphones zitten steeds beter en beter. In veel gevallen, zeker buiten bij voldoende daglicht, kun je al bijna het verschil niet meer zien met compactcamera’s of zelfs meer geavanceerde toestellen. Perfect Joris, waarom verkoop je al je materiaal dan niet, als die smartphone zo goed is? Wel, er zijn natuurlijk ook nadelen.

Nadelen

Want de camera van je smartphone heeft natuurlijk ook z’n limieten, dat kan ook niet anders als je ziet in wat voor een klein doosje al die technologie moet passen. Vooral bij minder licht vallen de beperkingen snel op. Op een klein scherm zien de foto’s er vaak nog aanvaardbaar uit, maar als je ze op groot scherm ziet of afdrukken laat maken, is het verschil wel duidelijk.

Een ander nadeel is dat de foto’s meestal gewoon op je toestel blijven staan en dat je er niets anders mee doet. Ok, het is gemakkelijk om vanaf je gsm een foto op sociale media te plaatsen of door te sturen, maar geef toe, dat doe je lang niet altijd. Zorg op z’n minst voor een online back-up, want als je toestel stuk gaat, zijn je mooie herinneringen ook verloren.

Vijf tips voor betere foto’s met je smartphone

Tot slot wil ik nog vijf tips meegeven om zelf betere foto’s te maken met je smartphone. Je vindt er ongetwijfeld nog veel meer online, maar dit zijn voor bij de belangrijkste vanuit mijn eigen ervaring.

Niet inzoomen: het is vaak verleidelijk om in te zoomen, maar die digitale zoom gaat ten koste van kwaliteit. Je foto gaat op een waterverfschilderij lijken als je er mee overdrijft. Beter is om me je voeten te zoomen (dichterbij gaan) of achteraf je foto uit te snijden in Instagram of een app als PS Express.

Scherpstellen: klik je onderwerp aan om scherp te stellen, want dat gebeurt meestal niet automatisch. Er is trouwens een dubbel voordeel van dat aanklikken, want ook de belichting wordt geoptimaliseerd voor je onderwerp.

Zet je flits uit: zeker bij evenementen. Je onderwerp is veel te ver weg om het licht op te vangen, met donkere foto’s tot gevolg. De flits is alleen nuttig als je op 1-2 meter van je onderwerp staat.

Beeldhoek: smartphonecamera’s hebben een brede beeldhoek zodat er veel van de omgeving op de foto staat en dat is meestal prima. Behalve bij mensen, die zien er vaak wat vervormd uit. Je kunt dit deels tegengaan door hen in het midden van het beeld te plaatsen.

Maak zo veel foto’s als je wil … maar wis de slechte meteen. Niet echt een tip, maar een goede raad. Ik moet ook wel eens tien keer proberen voor ik de foto heb die ik wil. Maar wis de mislukte foto’s meteen, want anders staat je geheugen vol voor je het weet.