Feb 13, 2019
Smartphonefotografie: de camera waar je ook mee kunt telefoneren

Laat ik deze blog maar beginnen met een goudeerlijke bekentenis. Want hoewel je het aantal camera’s die ik heb niet meer op twee handen kunt tellen, is mijn meest gebruikte toestel … de iPhone.

Waar ik dan zoals foto’s van maak? Dingen die me visueel aantrekken, want de fotograaf is altijd wakker. Vaak ook van concerten: ik stoor me aan toeschouwers die de hele avond met hun telefoon in de lucht staan, maar ik kan het meestal niet laten om er een of twee te maken, als een soort van logboek voor later.

Maar het meest meest van allemaal wordt die telefoon toch op de kinderen gericht. Die twee rondcrossende koters zijn sowieso al moeilijk op foto te vatten en als ik dan eerst nog mijn ‘echte’ camera moet halen, is het moment al vaak voorbij. En dat brengt ons naadloos bij de voordelen van smartphonefotografie.

Voordelen

Want de smartphone, die heb je natuurlijk altijd bij de hand - en in veel gevallen zelfs in de hand. De zoon met een pyjama die VOL wasspelden hangt? Klik! De dochter die tot achter haar oren vol choco zit? Check! Honderden momenten heb ik op die manier weten vast te leggen. Grappige, spontane of mooie kleine dingen die ik anders misschien vergeten zou zijn na een tijdje.

Bovendien worden de camera’s die in smartphones zitten steeds beter en beter. In veel gevallen, zeker buiten bij voldoende daglicht, kun je al bijna het verschil niet meer zien met compactcamera’s of zelfs meer geavanceerde toestellen. Perfect Joris, waarom verkoop je al je materiaal dan niet, als die smartphone zo goed is? Wel, er zijn natuurlijk ook nadelen.

Nadelen

Want de camera van je smartphone heeft natuurlijk ook z’n limieten, dat kan ook niet anders als je ziet in wat voor een klein doosje al die technologie moet passen. Vooral bij minder licht vallen de beperkingen snel op. Op een klein scherm zien de foto’s er vaak nog aanvaardbaar uit, maar als je ze op groot scherm ziet of afdrukken laat maken, is het verschil wel duidelijk.

Een ander nadeel is dat de foto’s meestal gewoon op je toestel blijven staan en dat je er niets anders mee doet. Ok, het is gemakkelijk om vanaf je gsm een foto op sociale media te plaatsen of door te sturen, maar geef toe, dat doe je lang niet altijd. Zorg op z’n minst voor een online back-up, want als je toestel stuk gaat, zijn je mooie herinneringen ook verloren.

Vijf tips voor betere foto’s met je smartphone

Tot slot wil ik nog vijf tips meegeven om zelf betere foto’s te maken met je smartphone. Je vindt er ongetwijfeld nog veel meer online, maar dit zijn voor bij de belangrijkste vanuit mijn eigen ervaring.

Niet inzoomen: het is vaak verleidelijk om in te zoomen, maar die digitale zoom gaat ten koste van kwaliteit. Je foto gaat op een waterverfschilderij lijken als je er mee overdrijft. Beter is om me je voeten te zoomen (dichterbij gaan) of achteraf je foto uit te snijden in Instagram of een app als PS Express.

Scherpstellen: klik je onderwerp aan om scherp te stellen, want dat gebeurt meestal niet automatisch. Er is trouwens een dubbel voordeel van dat aanklikken, want ook de belichting wordt geoptimaliseerd voor je onderwerp.

Zet je flits uit: zeker bij evenementen. Je onderwerp is veel te ver weg om het licht op te vangen, met donkere foto’s tot gevolg. De flits is alleen nuttig als je op 1-2 meter van je onderwerp staat.

Beeldhoek: smartphonecamera’s hebben een brede beeldhoek zodat er veel van de omgeving op de foto staat en dat is meestal prima. Behalve bij mensen, die zien er vaak wat vervormd uit. Je kunt dit deels tegengaan door hen in het midden van het beeld te plaatsen.

Maak zo veel foto’s als je wil … maar wis de slechte meteen. Niet echt een tip, maar een goede raad. Ik moet ook wel eens tien keer proberen voor ik de foto heb die ik wil. Maar wis de mislukte foto’s meteen, want anders staat je geheugen vol voor je het weet.

LINK COPIED